Danışma Kurulu
Prof. Dr. Mustafa Lütfü Bilge
1944’te İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve liseyi İstanbul İmam Hatip Lisesinde okudu. 1971’de İsmail Niyazi Kurtulmuş’un kızı Süheyla Hanımla evlendi.1966’da Yüksek İslâm Enstitüsünden, 1967’de Edebiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite eğitimi döneminde her sene İngiltere Cambridge’e giderek İngilizcesini geliştirdi. Arapçayı İmam-Hatip Okulundaki derslerde ve okul dışında aldığı özel dersler ile geliştirdi. Arapça hocası Prof. Dr. Nihat Çetin’in (ö. 1991) müsaadesi ile mezuniyet tezini hazırlamak üzere Medine-i Münevvere’ye gitti. Doktora öğrencisiyken Cambridge Üniversitesine giderek Orta–Doğu çalışmaları bölümünde Osmanlıca dersleri verdi. Doktora sonrasında Prof. Tayyib Gökbilgin’in (ö. 1981) tensibi ile İslâm Araştırmaları Enstitüsü kadrosuna tayin oldu. Doktora tezi Osmanlı Medreseleri, doçentlik tezi ise Arap Milliyetçilik Hareketi üzerinedir. İlk günlerinden itibaren İslâm Ülkeleri Coğrafyası Bölümü Başkanı olarak İslâm Ansiklopedisinin neşir faaliyetine katıldı. Bu bölümde yazdığı madde sayısı 100’e yakındır. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin kuruluşunda bulundu. İlim Yayma Cemiyeti ve İlim Yayma Vakfı Kurucu Üyesidir. Vakfın Mütevelli Heyeti’nde yedi yıl (1991-1998) görev yaptı.
Prof. Dr. Zekeriyya KURŞUN
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı’dır. Ayrıca Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ORDAM) müdürlüğünü yürütmektedir. Osmanlı dönemi Arap coğrafyası, Ortadoğu’nun yakın dönem siyasi tarihi, Türk-Arap ilişkileri ve Kuzey Afrika üzerine Arap ve Avrupa ülkelerinin arşivlerinde araştırmalar ve gözlemler yaptı. Birçok bilimsel projede yer aldı. Bilimsel ve popüler dergilerde makale ve yazıları yayımlandı. Genel Kurmay Başkanlığı Askeri Tarih Komisyonu üyeliği ve Türk Tarih Kurumu muhabir üyeliklerinde bulundu. Halen kurucusu olduğu Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği’nin (ORDAF) başkanlığını yürütmektedir.
Prof. Dr. Ali AKYILDIZ
Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Marmara Üniversitesi’nde tamamlayan (1985, 1987, 1992) Prof. Akyıldız tarihçilik kariyerine Başbakanlık Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı’nda uzman yardımcısı olarak başladı. 1989’da Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne geçtikten sonra aynı kurumda 1995 yılında doçent, 2001 yılında ise profesör oldu. Hâlen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde görevini sürdürmekte olup aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyesidir. İngiltere, İskoçya ve Japonya’da araştırmacı ve misafir öğretim üyesi olarak bulunan ve esas ilgi alanları 19. yy.ın bürokratik reformları ve sosyo-ekonomik tarihi olan Prof. Akyıldız aynı zamanda literatürümüzde eksik bir alan olan biyografi yazımında da bazı önemli eserler kaleme almıştır.
Prof. Dr. Yüksel ÇELİK
1994 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Bir yıl sonra araştırma görevlisi olarak yüksek lisans eğitimini aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde, doktora eğitimini ise İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. 2011 yılında Yakınçağ Tarihi alanında doçent, 2017 yılında profesör unvanı aldı. 2009 yılında doktora tezleri için verilen Prof. Dr. Işın Demirkent Tarih Ödülü’ne, 2015 yılında ise Şeyhü’l-Vüzera Koca Hüsrev Paşa -II. Mahmud Devrinin Perde Arkası künyeli eseriyle telif eser dalında Türkiye Bilimler Akademisi ödülüne layık görülmüştür.
Prof. Dr. Abdülhamit KIRMIZI
Abdülhamit Kırmızı lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi, yüksek lisans öğrenimini Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümlerinde tamamladı. Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden aldı. Çeşitli sivil toplum kurumlarında ve özel sektörde uzun yıllar uzman ve yönetici olarak çalıştı. 2010’dan itibaren İstanbul Şehir Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Tarih yazımı, Osmanlı Tarihi, Oto/Biyografi dersleri verdi. Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde dersler vermektedir.
Prof. Dr. Hacer TOPAKTAŞ ÜSTÜNER
Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde yüksek lisansını, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde ise doktora eğitimini tamamladı. Polonya hükümeti, TÜBİTAK, YÖK, TTK ve DAAD tarafından burslarla desteklendi. Krakov Jagiellon Üniversitesi, Varşova Üniversitesi, Bonn Üniversitesi, University College London ve Moskova Ekonomi Üniversitesi’nde araştırmalar yaptı. Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Slav Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Leh Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Prof. Dr. Abdullah UÇMAN
İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan (1972) sonra bir süre aynı bölümde kütüphane memurluğu yaptı (1974-1978). 1976’da Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisi’nin yayın kurulunda görev aldı. 2003-2004 öğretim yılında Kıbrıs-Lefkoşa’da Yakın Doğu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. 2006-2008 yılları arasında İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu’nda görev yaptı. 1984’ten beri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi ve bölüm başkanı olarak çalışıyor.
Prof. Dr. Selim KARAHASANOĞLU
2002-2004 yıllarında Pamukkale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü’nde Araştırma Görevlisi olarak görev aldı. 2004-2009 yılları arasında ise State University of New York at Binghamton, Faculty of Arts and Sciences, History Department Araştırma Görevlisi görevini sürdürdü. 2009 – 2012 Dr. Öğr. Üyesi Pamukkale Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümünde göreve başladı. 2012 – 2013 Dr. Öğr. Üyesi İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümüne geçiş yaptı. 2013 – 2019 Doç. Dr. unvanı alan Karahasanoğlu 2019 tarihinden beri aynı bölümde Prof. Dr. Olarak devam etmektedir. Selim Karahasanoğlu, Osmanlı Tarihi, Tarih, Tarihsel Olaylar ve Kişiler üzerine eseleri vardır.
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba İSMAİLOĞLU KACIR
Üsküdar’da doğdu. Viyana Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitede “Ekonomik ve Sosyal Tarih Enstitüsü”nde Prof. Ernst Bruckmüller ile Yüksek Lisans tezini (2007), “Avusturya Tarih Araştırmaları Enstitüsü”nde Prof. Karl Vocelka ile Doktora tezini (2015) tamamladı. 2011 yılından beri İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nde görev yapmaktadır. Yeni-Yakınçağ Orta Avrupa tarihi üzerine çalışmaktadır.
Dr. Halil İbrahim ERBAY
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Londra Üniversitesi School of Oriental and African Studies (SOAS), Tarih bölümünde yaptı. Bir süre Harran Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra 2010-11 yıllarında Milli Saraylar bünyesindeki Beylerbeyi Sarayı Müdürlüğü görevinde bulundu. Sonrasında aynı kurumda 2019'a kadar Müzecilik ve Tanıtım Başkan yardımcısı olarak görev yaptı. Halen TBMM Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkan yardımcısı olarak görev yapmaktadır.