Son Kızılbaş Şah İsmail
Nasıl Yazdım? biyografi seminerlerinin on yedincisi 18 Nisan 2024 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Üsküdar Valide-i Atik Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün konuk olduğu bu seminerde, Gündüz’ün Safevi Devleti kurucusu Şah İsmail üzerine kaleme aldığı biyografi eseri konuşuldu.
Gündüz, biyografi yazmanın önündeki zorlukları aşmanın yollarını; kahramanı çok iyi sorgulamak, takip etmek ve kahramana âşık olmamak şeklinde tanımladı. Her çalışmanın bir motivasyona dayandığı gerçeğinden hareketle Gündüz’ün Şah İsmail isimli biyografik çalışmasında İran’da sürdürdüğü çalışmalar sırasında karşılaştığı tarihi gerçeklerin saptırılmasına karşı duyduğu memnuniyetsizlik üzerine başladığı ifade edilmiştir.
Biyografi çalışanların karşılaştığı başlıca problemlerden birinin şecere (soyağacı) problemi olduğunun altını çizen Gündüz, nakledilen şecerelerin mutlak doğruluğunu tartışmaya açmak gerektiğinin önemine dikkatleri çekti. Kendi çalışmasına atıfla Şah İsmail’e dair odaklanılan şecerede birtakım problemler içermektedir. Gündüz, Kürt ya da Fars kökenlerine dair kimi zayıf kaynaklarında etkisiyle oluşan yanılgıları nasıl aştığına dair örnekler sunmuştur. Netice itibariyle tarihsel hakikate dair izler Şah İsmail’in Türk kökenlerini apaçık bir şekilde yansıtmaktadır. Aynı zamanda bu sonuç şecerelerdeki kurgunun da izlerini göstermektedir diyen Gündüz, kurgu ile tarihi ayırt etmenin, gerçek tarihi ortaya çıkartmak için kaçınılmaz bir bakış açısı sunduğunu ifade etmiştir.
Tufan Gündüz, konuşmasını bir konunun keyifli olduğu için çalışılmasından ziyade o konunun araştırmacı için bir mesele ya da araştırmacıyı rahatsız eden eksiklerinden ötürü çalışılmasını tavsiye ederek konuşmasını bitirmiştir.
Program, İbnülemin Mahmut Kemal İnal Vakfı Başkanı Ahmet Samet Yapar ve Biyografi Enstitüsü Müdürü Erol Erdoğan Beyefendilerin konuğumuza hediye takdimi ile son buldu.