"Yeniden Bir Hayat Serüveni İnşa Edilebilir Mi?"
Biyografi Enstitüsü’nün hazırlamış olduğu “Nasıl Yazdım?” Seminerlerinin yedincisi 22 Aralık 2022 tarihinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Üsküdar Valide-i Atik Yerleşkesinde gerçekleşti. Programın konuğu Dr. Öğr. Üyesi Lale Uçan, kaleme aldığı doktora tezinin kitaplaştırılmış baskısı olan “Halife Abdülmecid Efendi – Zamanın Ruhunun Peşinde Bir Hanedan Mensubu” adlı eseri üzerinden bir biyografi yazımındaki kritik noktaları anlattı.
Uçan, biyografi yazmanın zorluklarının başında veballi bir iş olmasının geldiğini belirtti. Çünkü, bir hayatın tek bir şekilde ifade edilmesinin ruhun tek bir kalıpta dondurulması gibi olduğunu ifade etti. Uçan, ele alınan şahsın ilişkili olduğu hadiseler ile biyografi arasındaki dengenin korunması gerektiğini vurguladı. Uçan, bu nedenle hadiselerin biyografinin önüne geçmeden değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.
Konuşmasında “Biyografi bir hayat serüveninin inşa edilmesidir.” tespitinde bulunan Uçan, bu serüvene eşlik edilirken, kişinin ve yaşadığı muhitin çözümlenmesine ve ortaya çıkan resmin bilim ahlakıyla aktarılmasına gayret edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Ele alınan isme mesafe ile bakılırken, kişiye nefretle ya da koruma içgüdüsüyle yaklaşılmamasının gerektiğini ifade eden Uçan, kişinin içinde bulunduğu zamanın birey üzerinden kurgulanmasının yapılan çalışmanın başarılı olmasına da katkı sağlayacağını aktardı.
Biyografik disiplin üzerine inşa etmeye çalıştığı çalışmasının sadece kronolojik olarak ilerlemediğini belirten Uçan, bunun yanı sıra Abdülmecid Efendi merkeze alınarak sürecin dönemsel etkilerinin de kendi içinde temalarla değerlendirilmesine çalışıldığını anlattı.
Program, Fatih
Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı ve
ORDAM Müdürü Prof. Dr. Zekeriya Kurşun Beyefendi’nin konuğumuza hediye
takdimiyle program son buldu.